Jak odkwasić organizm? Wskazówki dla osób obarczonych problemem
O zakwaszeniu organizmu mówimy w sytuacji, kiedy dochodzi do zachwiania równowagi kwasowo-zasadowej. Ma to miejsce w momencie, w którym do organizmu dostarcza się zbyt dużo produktów o odczynie kwasowym. Wbrew pozorom zakwaszenie organizmu prowadzi do wielu problemów zdrowotnych. Na szczęście nie ma sytuacji bez wyjścia. Gdy już do tego zakwaszenia organizmu dojdzie, wystarczy go odkwasić.
Co powoduje zakwaszenie organizmu?
Jak odkwasić organizm? Wskazówki są różne. Zacznijmy jednak od tego, co powoduje to zakwaszenie. Przyczyny zakwaszenia organizmu są różne. Brak aktywności fizycznej i stres mają niekorzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Jednak największy wpływ na zakwaszenie organizmu, ma niewłaściwa dieta. Przez brak czasu na wszystko, zwykle rezygnujemy ze zdrowego jedzenia. Bardzo często wybieramy produkty wysoko przetworzone. Do zachwiania równowagi kwasowo-zasadowej bardzo często prowadzi spożywanie zbyt dużej ilości mięsa, zbóż i nabiału. Wpływ na to ma także niedobór warzyw i owoców. Jak widać, do zakwaszenia można doprowadzić bardzo łatwo i szybko. Jak więc odkwasić organizm, by znowu czuć się dobrze? Bez zdrowej diety na pewno się nie obędzie.
Do czego prowadzą zaburzenia równowagi kwasowo zasadowej?
Zbyt długo utrzymujące się zaburzenie kwasowo-zasadowe prowadzi do licznych dolegliwości. Pojawiają się wówczas migreny i problemy z odchudzaniem. Zakwaszenie może powodować miażdżycę, nadciśnienie, a nawet nowotwory. Bardzo ważne jest to, aby jak najszybciej je wykryć i zacząć mu przeciwdziałać. A można to robić na wiele sposobów.
Co na odkwaszenie organizmu
Odkwaszenie organizmu jest możliwe tylko poprzez właściwą dietę. Szybkie tempo życia też nie sprzyja walce z tego typu dolegliwościami. Dlatego trzeba je nieco spowolnić. Skutecznie odkwasić organizm można poprzez wprowadzenie do diety odpowiednich produktów. Bardzo wartościowe dla organizmu są na przykład płatki jaglane. Trzeba jeść jak najmniej produktów zakwaszających, a najlepiej wyeliminować je całkiem. Korzystny wpływ na organizm mają także otręby owsiane. Pomocna może tu być kasza gryczana niepalona. Z zakwaszeniem organizmu najlepiej walczyć naturalnymi metodami, na przykład wprowadzając do diety odpowiednie warzywa i owoce. Wśród nich powinny znaleźć się między innymi cukinia, buraki, szpinak, pomidory, brokuły, cytrusy, truskawki, kiwi. Poza produktami warto rozważyć stosowanie suplementów diety i innych produktów, dostarczających do organizmu te same wartości co warzywa i owoce.